Köpa bostad

Köpa bostad – råd och riktlinjer för en riktigt bra bostadsaffär

Det händer hela tiden. Folk hittar ett hus eller en lägenhet, faller pladask och spenderar för mycket pengar eller blir så förtjusta att det missar dolda fel.  Två ytterst vanliga sätt att göra en dålig affär som man sedan får ångra. Det finns dessutom ett otal andra fallgropar. Därför har vi sammanställt den här snabbguiden:

Fyra  enkla tips för att hitta ett hus du tycker om, trivs i och har råd med:

1) Börja med inventera din finanser
Innan du köper ett hem borde du betala av hela dina skuld, som bilbetalningar, kreditkort och helst även studielån. Du borde också ha 3-6 månaders utgifter i en akutfond och spara upp minst 10-20% av slutpriset som kontantinsats.
2) Ta reda på hur mycket din månadskostnad kommer att bli.
Din månatliga boendekostnad ska vara mindre än 25% av din totala nettolön. Det är viktigt att veta hur mycket hem du har råd med så att du inte råkar ut för ekonomiska problem.
3) Satsa på ett långsiktigt lån
Ränta är låg nu. Men det finns inget som säger att den kommer vara det nästa år. Helt plötsligt kan räntan tredubblas och har du då ett stort lån är det inte säkert att du har råd att bo kvar om du valt flytande ränta. Bind lånet på lång sikt.
4) Ta hjälp av expertförhandlare .
En fastighetsmäklare kan hjälpa att förhandla fram ett bra pris och eventuellt hitta brister som du skulle ha missat.  De kan också hjälpa dig att ordna fram ett fördelaktigt lån.

 

Läs mer om sälja sin bostad. Eller kontakta oss för mer information.